paine
Ingrediente paine cu cartofi dulci:
- 700 faina alba tip 650
- 300 gr faina integrala.(7 spice- grau intreg se numeste)
- 2 lingurite sare
- 3 linguri ulei incins
- 25 gr drojdie proaspata
- 1 lingurita zahar pentru activare drojdie
- 500 gr cartofi fierti dulci*
- 400 ml lapte ovaz
- 50 ml ulei masline
- 3 linguri seminte chia macinate
Pentru fiecare 100 gr cartof in plus
scazi din faina zic.
Ramane baza 500 gr cartofi la 1 kg faina si de aici
incolo calculezi.
Pentru uns:
- lapte veg+ ulei
- galbenus+ lapte vegetal
Mod de preparare:
Cartofii
se curata, se fierb in apa cu 1 lingurita sare, se scurg de apa, se
mixeaza/blendeaza impreuna cu 400 ml lapte ovaz si cele 3 linguri ulei
incins. cat mai bine posibil.
Se lasa la racit.
Drojdia se va dizolva
impreuna cu 4 lg lapte vegetal si 1 lingurita zahar, acoperit 10 minute.
Faina
se cerne, se amesteca cu 1 lingurita sare, se adauga drojdia
activata, piureul de cartofi, semintele macinate si se framanta, se toarna
uleiul treptat, se continua framantarea pentru 15 minute,( trantiti aluatul
de vas).
Rezulta un aluat fraged, fin, lipicios ce se transfera intr-un vas
uns cu ulei, se acopera, se lasa la dospit 1h, intr-un loc cald dupa care cu mainile
unse se modeleaza in forma tavii in care se va coace ( aceasta din urma
tapetata cu hartie de copt).Eu am folosit tavade tort.
Inca 20 minute la dospit
se unge dupa preferinta, se presara seminte mac/susan.
Se va coace cu vas apa
dedesubt astfel:
- 230 grade primele 20 minute
- 180 grade alte 20 minute
NU
SE DESCHIDE USA CUPTORULUI IN PRIMELE 20'.
Evident in functie de cuptor
urmariti sa nu se arda.
O paine extraordinara!
Din acest aluat se mai pot face cornuri, gogosi, turte, pizza
Comentarii
Trimiteți un comentariu