Gogosi super pufoase. Coapte.
Daca merg prăjite?Da.
Daca se poate doar cu gălbenuș?Da.
Daca se poate de post?Da.
Daca merg umplute cu Nutella/dulceață?Ar fi culmea sa nu.
Ingrediente :
- 950 Gr faina 000 (din totalul asta 60 de grame vor merge pentru aluatul opărit)
NU puneți 1 kg de faina crezând că cele 50 de grame nu contează, va inselati.
- 4 oua (daca nu tolerati sau vreti de post, ouăle se vor inlocui cu 60-70 ml bors cald)
- coaja de la 1 lămâie (netratata)
- extract vanilie
- 5 linguri miere (aici după gustul fiecăruia: merg mai multe linguri sau 170 gr zahar )
- 45 gr drojdie proaspătă in cazul meu sau 14 gr drojdie uscata
- 1 praf de sare
- 360 ml apa
- 100 ml ulei cocos dezodorizat/floarea soarelui
- 180 gr iaurt grecesc sau smântână
Mod de preparare:
Întâi aluatul opărit:
Intr-un vas se pun cele 60 de grâme faina+360 ml apa, pe foc, amestecând
continuu până se îngroașă (va arata fix că o ciulama).
Se lasă să se
răcească dat atenție cât să suportați la mana. De ce? Pentru că aici se va
dizolva drojdia (doar daca folosiți proaspătă) +1 linguriță zahăr. Se
amesteca energic până la dizolvarea completa a acesteia apoi se presară
putina faina, se acoperă și se lasă până creste.
In
cuva mașinii se pun cele 4 oua bătute bine in prealabil, coaja de
lămâie, uleiul, iaurtul/smantana, vanilia, aluatul oparit și faina.
Program frământare.
Dacă
faceți jumatate din cantitate, lăsați in cuva și să dospească, dacă
faceți exact aceeasi cantitate, după frământare opriți mașină mutați
aluatul într-un vas încăpător, acoperiți cu un stergar, la loc cald până
dospeste bine.
Pe
masa ușor înfăinată, se împarte în două aluatul, se întinde foaie de 1 cm
grosime atenție mare,1 cm.
Se decupează forme, se pun in tava, se ung cu
ou bătut+1 lingura smântână.
încă 20 de minute dospire apoi în cuptor
preîncălzit 160 de grade C coacere sus-jos fara ventilatie.
TOATE INGREDIENTELE LA TEMPERATURA CAMEREI.
Pentru cele de post, ouăle se vor inlocui cu 60-70 ml bors cald.
Dacă
folosiți drojdie uscata, nu dizolvați in aluatul opărit ci peste faina
direct in cuva masinii, dar tot îl veți lăsa să se raceasca puțin.
Textura aluat: ușor lipicios, aproape de cea a aluatului de cozonac.
Da, știu că necesită ceva atenție și timp, dar merita.
Comentarii
Trimiteți un comentariu