Gogosi super pufoase. Coapte.


Daca merg prăjite?Da.
Daca se poate doar cu gălbenuș?Da.
Daca se poate de post?Da.
Daca merg umplute cu Nutella/dulceață?Ar fi culmea sa nu.

Ingrediente :
  • 950 Gr faina 000 (din totalul asta 60 de grame vor merge pentru aluatul opărit)
NU puneți 1 kg de faina crezând că cele 50 de grame nu contează, va inselati.
  • 4 oua (daca nu tolerati sau vreti de post, ouăle se vor inlocui cu 60-70 ml bors cald)
  • coaja de la 1 lămâie (netratata)
  • extract vanilie
  • 5 linguri miere (aici după gustul fiecăruia: merg mai multe linguri sau 170 gr zahar )
  • 45 gr drojdie proaspătă in cazul meu sau 14 gr drojdie uscata
  • 1 praf de sare
  • 360 ml apa
  • 100 ml ulei cocos dezodorizat/floarea soarelui
  • 180 gr iaurt grecesc sau smântână
 
 Mod de preparare:
 
Întâi aluatul opărit:
 
Intr-un vas se pun cele 60 de grâme faina+360 ml apa, pe foc, amestecând continuu până se îngroașă (va arata fix că o ciulama). 
Se lasă să se răcească dat atenție cât să suportați la mana. De ce? Pentru că aici se va dizolva drojdia (doar daca folosiți proaspătă) +1 linguriță zahăr. Se amesteca energic până la dizolvarea completa a acesteia apoi se presară putina faina, se acoperă și se lasă până creste.
 
In cuva mașinii se pun cele 4 oua bătute bine in prealabil, coaja de lămâie, uleiul, iaurtul/smantana, vanilia, aluatul oparit și faina.
 
Program frământare.
 
Dacă faceți jumatate din cantitate, lăsați in cuva și să dospească, dacă faceți exact aceeasi cantitate, după frământare opriți mașină mutați aluatul într-un vas încăpător, acoperiți cu un stergar, la loc cald până dospeste bine.
 
Pe masa ușor înfăinată, se împarte în două aluatul, se întinde foaie de 1 cm grosime atenție mare,1 cm.
 
Se decupează forme, se pun in tava, se ung cu ou bătut+1 lingura smântână.
 
încă 20 de minute dospire apoi în cuptor preîncălzit 160 de grade C coacere sus-jos fara ventilatie.
 
TOATE INGREDIENTELE LA TEMPERATURA CAMEREI.
Pentru cele de post, ouăle se vor inlocui cu 60-70 ml bors cald.
Dacă folosiți drojdie uscata, nu dizolvați in aluatul opărit ci peste faina direct in cuva masinii, dar tot îl veți lăsa să se raceasca puțin.
 
Textura aluat: ușor lipicios, aproape de cea a aluatului de cozonac.
Da, știu că necesită ceva atenție și timp, dar merita.
Daca nu respectați reteta, nu veți avea aceleași rezultate.
 







 

Comentarii

Postări populare