Paine cu cartofi si faina hrisca
Ingrediente paine cu cartofi:
- 900 gr faina tip 650
- 100 gr faina hrisca
- 30 gr drojdie proaspata
- 300 apa calda sau lapte ovaz, orez, quinoa
- 500 gr cartofi fierti (cantariti dupa fierbere)
- 60 ml ulei masline
- 2 lingurite sare
- 1 lingurita busuioc
- 1 lingurita zahar
Pentru uns:
- galbenus+ lapte vegetal sau
- ulei+lapte vegetal
- mac
Mod de preparare:
Se
cern fainurile, se amesteca cu sarea si busuiocul, se face o adancitura
in mijloc si se adauga drojdia activata in prealabil (drojdie+1
lingurita zahar+4 linguri lapte vegetal acoperita si lasata 10 minute intr-un
loc cald, daca nu aveti caldura suficienta nu va iesi ca-n poza, acelasi
principiu ca si la cozonac), uleiul, piureul de cartofi cald evident
(cartofii fierti si blendati/mixati cu cei 300 ml lichid si un strop de
ulei), se framanta aluatul 15 minute pana devine nelipicios.
Se acopera si
se lasa la dospit 1 h , dupa care se imparte in jumatate, se formeaza
painea (2 buc), cat forma tavii in care se va coace, se mai lasa la dospit
15-20 minute, se cresteaza cu un cutit in 3-4 locuri, se ung si se presara
macul/susanul.
Se coc 5-10 minute la foc mare 220 grade C, apoi inca 30 minute
la 170-180 grade C sau pana se rumenesc uniform cu un vas apa pe fundul
cuptorului.
Se scot imediat pe un gratar pana la racirea completa.
Mentiuni:
Nu am tapetat tavile de data aceasta cu hartie de copt, ci le-am uns cu ulei (tavi ceramica).
Nu folositi mai mult de 100 gr faina hrisca, eu cel putin doar atat suport, gust foarte pregnant.
Spor sa aveti!
Daca sunt nelamuriri, va rog sa imi lasati mesaj.
Comentarii
Trimiteți un comentariu