Paine cu lapte si smantana
Se feliază perfect, moale a doua și a treia zi! La fel și coaja.
Ingrediente aluat paine:
- 140 ml smantana 24%-30%grasime la temperatura camerei
- Lichide: apa+lapte (350 lapte+200 ml apa) in functie de umiditatea făinii
- 1 kg faina tip 650
- 42 gr drojdie proaspătă dizolvata ca aici in prealabil (exact că în postarea făcută despre drojdie)
- 2 linguri miere
- 50 ml ulei măsline/floarea soarelui
- sare după gustul fiecăruia
In cuva mașinii lichidele, apoi faina, ultima dată drojdia, eu am cernut faina.
Program 16 tefal bread of the world, la celelalte masini program framantare+dospire, dar doar am frământat, apoi am scos aluatul intr-un vas mare presărat cu o mana faina.
Aluatul este moale lipicios, așa trebuie sa fie.
Am tras de margini spre interior până am format o coca perfect rotunda, întoarsă cu susul în jos, din nou presărată făină și acoperita, lăsată la dospit până și-a dublat volumul.
Pe masa înfăinată, am scos aluatul și am împărțit în 8 părți egale, "lucrate"astfel încât am dat forma unei mini pâinici, intra cate 4 in tava lejere lăsate.
Dospit încă 25 minute, cuptor preîncălzit la 200 de grade C, când introduceti pâinile temperatura scăzută la 160 grade C.
Tot timpul va ajutați de faina daca vi se lipește de mâini.
Crestate inainte de cuptor, nu mai devreme, sa nu prăbușiți frumusețile.
Le-am copt in tava de cozonaci ceva mai adâncă, cu hârtie de copt.
In
tava aragazului nu ies așa pentru că în loc sa crească în înălțime și să
fie pufoase, cresc in latime si nu vrem asta. Daca nu dispui de tăvile
astea, macar una rotunda mare și le așezi astfel încât să încapă toate
dar forma sa le-o păstrezi
Comentarii
Trimiteți un comentariu