Paine simpla, de casa


Se poate felia și pastra la frigider.

Avem așa:
Ingrediente :
 
prima etapa (starter):
  • 150 ml apa călduță
  • 10 gr drojdie proaspătă
  • 200 gr faina tip 650
  • 1/2 linguriță zahăr
Drojdia se freacă cu zahărul, se adaugă apă călduță, se amesteca apoi faina cu ajutorul unei furculițe pana la omogenizare, se lasă 30 de minute acoperita.
 
a doua etapa :
  • 600 gr faina tip 650
  • 350 ml apă călduță
  • 2 linguri miere (noua ne place mai dulceaga, puteți doar 1 lingura)
  • sare după gust
  • 50 ml ulei (sau 2 linguri untura)
  • 25 gr drojdie proaspătă
In bolul unui robot sau cuva masinii de pâine se pun: faina amestecata cu sare intr-un colt, apa in care s-a dizolvat drojdia in prealabil, mierea, uleiul și "starterul" de la prima etapa. 
Se framanta 5-7 minute la viteza medie.
Aluatul este moale lipicios .
 
După frământare, intr-un al vas încăpător se adaugă un pumn zdravăn de făină și se pune aluatul (dați o forma rotunda aducând dinspre exterior către interior, întoarceti aluatul cu fata în jos, presarati faina, acoperiți și lăsați la dospit 40 de minute).
 
Pe masa ușor înfăinată, se scoate aluatul, se împarte în jumătate, fiecare jumatate se întinde (nu foarte mult) și se pliază (marginile aduse către mijloc și rulat lejer).
 
Intr-o tava, inox in cazul meu, foaie de copt, pus pâinile, presărat faina, dospire 30 de minute, crestate ulterior după cum vreți voi.
 
Coacere cuptor preîncălzit 180 de grade C timp de 5 minute apoi la 160 grade C până se rumenesc. Fara ventilație.


Comentarii

Postări populare