Paine simpla, de casa
Se poate felia și pastra la frigider.
Avem așa:
Ingrediente :
prima etapa (starter):
- 150 ml apa călduță
- 10 gr drojdie proaspătă
- 200 gr faina tip 650
- 1/2 linguriță zahăr
Drojdia
se freacă cu zahărul, se adaugă apă călduță, se amesteca apoi faina cu
ajutorul unei furculițe pana la omogenizare, se lasă 30 de minute acoperita.
a doua etapa :
- 600 gr faina tip 650
- 350 ml apă călduță
- 2 linguri miere (noua ne place mai dulceaga, puteți doar 1 lingura)
- sare după gust
- 50 ml ulei (sau 2 linguri untura)
- 25 gr drojdie proaspătă
In
bolul unui robot sau cuva masinii de pâine se pun: faina amestecata cu
sare intr-un colt, apa in care s-a dizolvat drojdia in
prealabil, mierea, uleiul și "starterul" de la prima etapa.
Se framanta 5-7
minute la viteza medie.
Aluatul este moale lipicios .
După
frământare, intr-un al vas încăpător se adaugă un pumn zdravăn de făină
și se pune aluatul (dați o forma rotunda aducând dinspre exterior către
interior, întoarceti aluatul cu fata în jos, presarati faina, acoperiți și
lăsați la dospit 40 de minute).
Pe
masa ușor înfăinată, se scoate aluatul, se împarte în jumătate, fiecare
jumatate se întinde (nu foarte mult) și se pliază (marginile aduse către
mijloc și rulat lejer).
Intr-o tava, inox in cazul meu, foaie de copt, pus pâinile, presărat
faina, dospire 30 de minute, crestate ulterior după cum vreți voi.
Coacere cuptor preîncălzit 180 de grade C timp de 5 minute apoi la 160 grade C până se rumenesc. Fara ventilație.
Comentarii
Trimiteți un comentariu