Covrigi polonezi


Ingrediente :

Pentru covrigi:

  • 100 gr unt la temperatura camerei
  • 2 oua
  • 4 linguri miere
  • coaja portocala netratata
  • 2 linguri smantana grasa fermentata
  • 1 praf de sare
  • 30 gr drojdie (dizolvata-vezi reteta activare drojdie)
  • extract vanilie
  • 300 ml lapte cald
  • 600 gr faina tip 000 (sau pentru cozonac)
  • 4 linguri ulei
 Pentru uns aluat:
  • 2 linguri unt la temperatura camerei

Pentru uns covrigi:
  • 1 ou batut+1 lingurita smantana

Pentru sirop:
  • 250 ml apa
  • 4 linguri miere sau dupa preferinta mai mult sau mai putin
  • extract portocala sau coaja netratata

Mod de preparare:
Intr-un vas, pe foc apa si extractul/coaja de portocala, cateva clocote, se opreste focul si se adauga miere, se acopera si se lasa la racit NEAPARAT.

Aluatul trebuie sa fie nelipicios, nu se lucreaza ulterior nici cu ulei, nici cu faina.
Sigur ca in functie de faina folosita si de marimea oualelor, acesta din urma poate cere faina in plus, 50-100 gr maxim, adaugati treptat.

In cuva masinii lichidele, faina si ultima data drojdia dizolvata, program framantare/dospire.

Pe masa scoateti aluatul, formati o bila aducand aluat din exterior spre interior, 5 minute il lasati sa se " relaxeze" , intindeti apoi sub forma de dreptunghi pe cat posibil, ungeti aluatul cu unt pe toata suprafata, apoi impaturiti in 3 (marginile la mijloc .....)
Inca 5 minute lasati la odihnit (sa nu se stranga in momentul intinderii).
Intindeti cu sucitorul foaie nu foarte  subtire, taiati fasii de aproximativ doua degete grosime, fiecare fasie se rasuceste apoi se unesc capetele.
In tava tapetata cu hartie de copt se pun covrigii, se lasa la dospit inca 10-15 minute, apoi se ung cu cele mentionate.

Se coc in cuptor preincalzit 160° C, coacere sus jos fara ventilatie.

Imediat ce i-ati scos, cu ajutorul unei linguri, insiropati.
Puneti din abundenta sirop, apoi timp de 10 minute nu va atingeti de ei:)))
Siropul din tava va fi absorbit in totalitate, atentie aici regula este ca acesta sa fie rece, deci inainte de a framanta faceti siropul.
Puteti presara nuca macinata, nuca cocos (optional).

Pentru framantare manuala intr-un vas incapator cerneti faina apoi adaugati restul ingredientelor, in rest pasii sunt aceeasi.
Dospire pana isi dubleaza volumul.





Comentarii

Postări populare