Cozonac cu stafide - varianta aplv, fara ou
Indiferent că ați depășit alergiile sau nu, ori sunteți la reintroducere, voi lăsa retetele, înlocuitorii aferenți.
Varianta de post (aplv,ou).
Tips&tricks.
Ingrediente 2 cozonaci:
Toate ingredientele la temperatura camerei CLAR!!!
Se cerne faina, se amesteca cu praful de sare.
Separat se freaca drojdia cu 3 linguri de lapte vegetal si 1 lingurita de zahar, se lasa vasul acoperit 10 minute.
Se face o adancitura in vasul cu faina si se adauga:
Se framanta pana obtinem un aluat moale, usor de modelat, ce nu se lipeste de maini.
Se acopera vasul cu un servet si se lasa la dospit 1 h intr-un loc cald, ferit de curenti.
Dupa dospire se imparte aluatul in doua bucati relativ egale si fiecare bucata in alte trei.
Se intinde fiecare bucata cu mana unsa cu ulei, se umple dupa preferinta ( vezi poza), se ruleaza (sul), apoi se impleteste ( in 2), daca nu doriti impletit, impartiti doar in doua, intindeti, umpleti si rulati pur si simplu vor rezulta 2 cozonaci).
Se lasa din nou la dospit in tavi 20 -25 minute, se ung cu miere + apa, se presara mac/ zahar.
Cuptor preîncălzit 200 de grade C, cu vas apa dedesubt, se coboara temeratura la 160 grade C când se introduc.
Dupa 30 minute se scoate vasul cu apa.
Se coc la 160 grade C coacere sus jos fara ventilatie. Spor!
Imediat după coacere se ung cu miere.
Tips&tricks.
Varianta aplv,ou:
Ingrediente 2 cozonaci:
- 1 kg faina tip 000
- 40 gr drojdie proaspata
- 1praf de sare
- 200-250 gr zahar
- extractul de la o pastaie vanilie
- coaja de la 1 portocala
- coaja de la 1 lamaie
- 1 varf cutit turmeric
- 500 apa minerala
- 150 ml ulei cocos SAU floarea soarelui caldut
- 1 lingurita zahar ( pentru activare drojdie)
- rahat, merisoare, afine, arahide crude macinate( am folosit eu), puteti folosi ce doriti.
- Miere+ apa
Toate ingredientele la temperatura camerei CLAR!!!
Se cerne faina, se amesteca cu praful de sare.
Separat se freaca drojdia cu 3 linguri de lapte vegetal si 1 lingurita de zahar, se lasa vasul acoperit 10 minute.
Se face o adancitura in vasul cu faina si se adauga:
- drojdia activata ca mai sus
- aromele
- apa minerala calda ( sau laptele vegetal), in care s-a dizolvat zaharul si se incepe framantarea
Se framanta pana obtinem un aluat moale, usor de modelat, ce nu se lipeste de maini.
Se acopera vasul cu un servet si se lasa la dospit 1 h intr-un loc cald, ferit de curenti.
Dupa dospire se imparte aluatul in doua bucati relativ egale si fiecare bucata in alte trei.
Se intinde fiecare bucata cu mana unsa cu ulei, se umple dupa preferinta ( vezi poza), se ruleaza (sul), apoi se impleteste ( in 2), daca nu doriti impletit, impartiti doar in doua, intindeti, umpleti si rulati pur si simplu vor rezulta 2 cozonaci).
Se lasa din nou la dospit in tavi 20 -25 minute, se ung cu miere + apa, se presara mac/ zahar.
Cuptor preîncălzit 200 de grade C, cu vas apa dedesubt, se coboara temeratura la 160 grade C când se introduc.
Dupa 30 minute se scoate vasul cu apa.
Se coc la 160 grade C coacere sus jos fara ventilatie. Spor!
Imediat după coacere se ung cu miere.
Comentarii
Trimiteți un comentariu