Cozonac cu stafide - varianta fara gluten- incercata de alta mamica
Indiferent că ați depășit alergiile sau nu, ori sunteți la reintroducere, voi lăsa reteta, înlocuitorii aferenți.
Varianta fara gluten, după rețeta mea, însă testată de alta mămică.
Mamica MC, citat
Stefania Rus, multumesc din suflet pentru postarile pe acest grup, datorită tie am facut acești cozonaci, am respectat reteta ta (ultima), numai ca am folosit faina nutri free mix per dolci fara gluten. Iti doresc sanatate si tot ce ti doresti pe lumea asta sa ti se îndeplinească. 🤗😚 nu am cuvinte suficiente pt mulțumiri. Sărbători Pascale liniștite.
Si acum sa revenim la reteta.
Ingrediente pentru 2 cozonaci:
Mod de preparare:
Nu se framanta deloc, doar amesteci tot si-l pui asa curgator in tava/tavi imparti in mod egal compozitia.
Faina se cerne de 2-3 ori (asta e munca), se amesteca cu 20 gr drojdie uscata si se lasa 15 minute.
Ouale se separa astfel incat galbenusele se mixeaza cu zaharul pana isi dubleaza volumul la viteza maxima.
Albusurile le lasam deoparte.
In mijlocul fainii se face o adancitura unde adaugam galbenusele mixate, laptele cald in care am adaugat uleiul cocos, vanilia,coaja de portocala,coaja de lamaie, praful de sare, se amesteca totul, dupa care se unge un vas adanc cu ulei se pune aluatul si se lasa acoperit 1 h intr-un loc fara curenti.
Dupa care se imparte aluatul in doua parti egale (cantarite), se unge masa de lucru si se intind cu podul palmelor pe rand bucatile de aluat.
Albusurile se bat spuma apoi incorporam in ele cacaoa, macul.
Ungem prima foaie si apoi adaugam nuca taiata grosier la cutit si sau stafidele, rulam si asezam in tavi tapetate cu hartie copt (tavi destul de mari caci va creste multtttt (eu am de lut), procedem la fel si cu cealalta bucata de aluat rapid sa nu avem diferente intre ei, acoperim si lasam din nou la dospit 20 minute.
Se ung cu ou batut sau doar cu galbenus se presara putin zahar sau nu si se coc in cuptorul preincalzit la 175 grade C pana se rumenesc bine.
Stafidele se vor hidratata si scuge bine apoi.
Tavile mele au 32x15 daca va ajuta si tot ar fi trebui mai mari dar nu am gasit decat din aluminiu deci nope .
tips:
După coacere se lasă 10-15 minute in tava apoi se scoate cu tot cu hârtia de copt din tavă și se așează pe un grătar, intr-o parte după alte 15 minute pe partea cealaltă, eviți astfel prăbușirea.
Il poți unge cu miere imediat după coacere și presară fulgi de cocos sau nu (pentru luciu).
Il ungi inainte de a-l introduce la cuptor cu un amestec din lapte+ulei părți egale, niciodată cu miere, din cauza ei coaja s-a copt prima ulterior ars.
Doar după coacere ungi.
Hartia umezita de copt în ultimă instanță și în general la cuptoarele cu probleme, care ard.
La fel se întâmplă și dacă presari zahar deasupra. Poti folosi însă fulgi de migdale, alune, mac, după ce îl ungi înainte de cuptor.
- 1 kg faina nutri free mix per dolci fara gluten
- 400 ml lapte ovaz/orez vanilie
- 6 oua
- 20 gr drojdie uscata
- 100 gr ulei cocos normal sau dezodorizat am folosit eu si se preteaza mai bine
- 100 ml ulei floarea soarelui
- coaja de la o lamaie netratata (este mentionat pe ambalaj, ideala pentru consum)
- coaja de la o portocala (idem ca si lamaia)
- vanilie pastaie/pulbere
- 1 praf de sare
- 200 gr nuca
- 2-3 linguri cacao de buna calitate
- 150 gr stafide normale sau corint (stafide fara sulfiti rapunzel sau pronat),
- zahar dupa gustul fiecaruia (la cozonac/pasca inchid ochii fara regrete:))
- 100 gr mac
Mod de preparare:
Nu se framanta deloc, doar amesteci tot si-l pui asa curgator in tava/tavi imparti in mod egal compozitia.
Faina se cerne de 2-3 ori (asta e munca), se amesteca cu 20 gr drojdie uscata si se lasa 15 minute.
Ouale se separa astfel incat galbenusele se mixeaza cu zaharul pana isi dubleaza volumul la viteza maxima.
Albusurile le lasam deoparte.
In mijlocul fainii se face o adancitura unde adaugam galbenusele mixate, laptele cald in care am adaugat uleiul cocos, vanilia,coaja de portocala,coaja de lamaie, praful de sare, se amesteca totul, dupa care se unge un vas adanc cu ulei se pune aluatul si se lasa acoperit 1 h intr-un loc fara curenti.
Dupa care se imparte aluatul in doua parti egale (cantarite), se unge masa de lucru si se intind cu podul palmelor pe rand bucatile de aluat.
Albusurile se bat spuma apoi incorporam in ele cacaoa, macul.
Ungem prima foaie si apoi adaugam nuca taiata grosier la cutit si sau stafidele, rulam si asezam in tavi tapetate cu hartie copt (tavi destul de mari caci va creste multtttt (eu am de lut), procedem la fel si cu cealalta bucata de aluat rapid sa nu avem diferente intre ei, acoperim si lasam din nou la dospit 20 minute.
Se ung cu ou batut sau doar cu galbenus se presara putin zahar sau nu si se coc in cuptorul preincalzit la 175 grade C pana se rumenesc bine.
Stafidele se vor hidratata si scuge bine apoi.
Tavile mele au 32x15 daca va ajuta si tot ar fi trebui mai mari dar nu am gasit decat din aluminiu deci nope .
tips:
După coacere se lasă 10-15 minute in tava apoi se scoate cu tot cu hârtia de copt din tavă și se așează pe un grătar, intr-o parte după alte 15 minute pe partea cealaltă, eviți astfel prăbușirea.
Il poți unge cu miere imediat după coacere și presară fulgi de cocos sau nu (pentru luciu).
Il ungi inainte de a-l introduce la cuptor cu un amestec din lapte+ulei părți egale, niciodată cu miere, din cauza ei coaja s-a copt prima ulterior ars.
Doar după coacere ungi.
Hartia umezita de copt în ultimă instanță și în general la cuptoarele cu probleme, care ard.
La fel se întâmplă și dacă presari zahar deasupra. Poti folosi însă fulgi de migdale, alune, mac, după ce îl ungi înainte de cuptor.
Comentarii
Trimiteți un comentariu