Cozonac copt in sirop de lapte, portocale, vanilie si cu umplutura de crema - tehnica noua
Cozonac copt in sirop (lapte+fresh portocale+vanilie) cu umplutura de:
- Crema:ciocolată și vișine
- Crema portocale
Ambele creme fierte separat.
Nu l-am putut tăia (oricum e cald), se foieteaza perfect in ciuda umpluturii grele.
Ingrediente pentru 2 cozonaci:
- 200 ml lapte călduț
- 150 gr de zahăr
- 1 ou+5 galbenuse
- 1 iaurt (150gr grecesc sau Napolact smântânos sau 1 smântână cu 20% grasime)
- 1 praf de sare
- 100 ml ulei
- 70 ml borș cald, (am folosit borș cu scorțișoară)
- 100 gr de unt la temperatura camerei
- coaja de la 1 lămâie mare sau 2 lămâi mici
- 820 gr faina pentru cozonac de făină.
- 50 gr drojdie proaspătă activata ca aici (sau 2 pliculețe drojdie uscata ce nu necesita dizolvare)
- coaja de la o portocala
- 1 pastaie vanilie
Pentru "sos":
- fresh portocale(2 bucăți)
- 100-150 ml lapte cald
- 1 păstaie vanilie
- 50 gr zahar pudra
Mod de preparare:
In
cuva mașinii, in ordinea lichide+solide, cu mențiunea că ouăle se vor
mixa cu zaharul până își dublează volumul, program
frământare dospire.
După
ce termină de frământat am mai lăsat 10 minute, apoi am scos aluatul intr-un vas mare și l-am lăsat să dospească 40 minute (daca vasul permite).
Împărțit coca in 4 bucăți egale, umplutura la alegere.
Se pun in tăvi, se ung cu ou bătut, se așteaptă dospirea încă 25 minute, apoi sosul de jur-împrejur, nu exagerati cu el.
Se coc la 160 de grade C, coacere sus jos fara ventilație până se rumenesc bine, treapta 2 de jos in sus.
Evident ca se poate framantata și manual doar că ordinea e inversa, faina cernuta amestecata cu drojdia+restul, apoi framantat mult și bine.
Evident ca se poate framantata și manual doar că ordinea e inversa, faina cernuta amestecata cu drojdia+restul, apoi framantat mult și bine.
Crema
este:
- baza crema patissere
- ciocolata la final
Lăsată la răcit, mixata cu
unt apoi la frigider peste noapte, scoasă din timp sa ajungă la
ttemperatura camerei.
Visinele adăugate după ce ai intins crema pe foaie, bine
scurse.
Mod de preparare crema portocale:
Am
frecat 2 gălbenușe cu zahar, am adăugat
- vanilie
- amidon(60 gr)
- fresh portocale 250ml,
- coaja de la o portocala
Si apoi am pus pe foc mic până se îngroașă
(amestecând continuu), am lăsat la răcit acoperit și apoi am adaugat 60 gr unt, mixat
câteva minute.
Lăsat la rece peste noapte și scos din timp sa ajungă la temperatura camerei.
Comentarii
Trimiteți un comentariu