Covrigi vanilati cu unt si miere
Ingrediente covrigi:
- 250 ml lapte cald
- 200 ml apa minerala la temperatura camerei (sticla sigilata,bulele alea pe loc ne trebuie)
- 120 ml ulei la temperatura camerei.
- extractul de la o păstaie de vanilie(daca nu o aveți esență,eu nu încurajez esență dar nah mă gândesc că nu creste in gradina)
- 1 praf de sare.
- 40gr drojdie proaspătă dizolvata conform cu "normalul", ca aici
- coaja de la 1 lămâie
- 4 gălbenușe
- 2 linguri smântână 24-30% grăsime
- unt moale,NU TOPIT,82% grasime.(pentru uns foile,NU îl adăugați la frământare), cam 3/4 din pachet, din ce am sesizat eu
- 6 linguri pline miere(NU ZAHARISITA,va strica aluatul,o dezaharisiti daca e cazul)sau 6 linguri zahar deși nu vreau
- 910 gr faina 000 cernuta.
Pentru uns:
- 2 linguri smântână
- un gălbenuș.
Mod de preparare:
In cuva mașinii lichidele,,faina și ultima dată drojdia activata,,program frământare.
După
ce mașina a terminat de frământat, intr un vas încăpător se pun doua
linguri ulei, apoi aluatul,s e încorporează uleiul tragand de marginile
acestuia spre interior apoi se trântește de câteva ori de vas, se da
forma rotundă și se acoperă, dospire până se dublează.
Apoi
se scoate pe blat de lucru se împarte în bile a câte 175 gr fiecare.
Se întinde pe rand, pe lung ,nu pe rotund, cu ajutorul unei lingurițe se întinde pe toată suprafața unt(cate o linguriță), apoi se rulează strâns sub forma de sul.
Din acest moment luați capetele și răsuciți (ca și când ați stoarce un prosop), in sens invers unul față de celălalt, (nu este nevoie sa ridicati aluatul, rasuciti direct pe masa) apoi uniți capetele, presați ușor și bagati-le dedesubt.
Se întinde pe rand, pe lung ,nu pe rotund, cu ajutorul unei lingurițe se întinde pe toată suprafața unt(cate o linguriță), apoi se rulează strâns sub forma de sul.
Din acest moment luați capetele și răsuciți (ca și când ați stoarce un prosop), in sens invers unul față de celălalt, (nu este nevoie sa ridicati aluatul, rasuciti direct pe masa) apoi uniți capetele, presați ușor și bagati-le dedesubt.
Se așează în tavă tapetată cu foaie de copt, se ung, se presară susan și se lasă la dospit încă 15-20 minute.
Cuptor preîncălzit, temperatura 160, coacere sus jos fara ventilație până se rumenesc deasupra.
In tava incap doar 4, vor crește mult
Nu merg umpluți, am incercat eu cu stafide, pica toate când serviți din cauza răsucirii, cel mult scorțișoară presărata peste unt.
In afara de lapte care trebuie sa fie cald, toate ingredientele vor fi la temperatura camerei.
Va rog sa nu renunțați la tehnica rasucirii, fix acolo e cheia.
P.S. sugestie din acelasi aluat
P.S. sugestie din acelasi aluat
Rulouri cu pesto si parmezan din caju, cu aceeasi reteta, fara dulce si esente si fara unt intins pe toata suprafața
Comentarii
Trimiteți un comentariu