Cozonac cu sos de ciocolata si unt de arahide,sau unt si scortisoara
Rețeta cozonacului este cea cu smântână.
Ce am făcut în plus:
- la semnalul sonor al mașinii am pus 3 linguri rase de unt la temperatura camerei (atenție în 3 locuri diferite)
- inainte să-i ung cu ou bătut, am luat unt (nu topit) și i-am uns, faceți asta cu ajutorul mâinii, nu cu pensula). Untul se va topi (relativ) din cauza căldurii acesteia și veti unge uniform fara sa stricați aluatul, după 5 minute cu ou bătut.
Cel mai bun unt de arahide ever (poza).
Vin cu informații extrem de importante,
1.pentru prima data am copt cu vas apa dedesubt, ATENTIE NU SUB FOAIA DE COPT.
2.drojdia proaspătă se decongelează lent (adică peste noapte in frigider) apoi se scoate sa ajungă la temperatura camerei.
3.NU SE FOLOSESTE DROJDIE NEDIZOLVATA.TOTAL ERONAT IN ORICE ATI FOLOSI-O.
4.framantat cu o parte smântână grasă (30%), o parte lapte.
5.framantat la mașină, dospit in vas mare uns cu ulei atât el cât și aluatul apoi folie plastic astfel încât să nu ajungă aer la el. Folia se va dezlipi extrem de ușor și aluatul va avea o pelicula fina nu uscata.
6.NU scoateți cozonacul imediat din tava, fiind atât de crescut tinde să se prăbușească. Lasati 10 minute, apoi cu tot cu hârtie de copt îl așezați pe o parte apoi pe cealaltă.
7.Cuptor preîncălzit la 200 de grade, vasul cu apa introdus când porniți cuptorul. Coborati ulterior la 160°C, coacere sus-jos fara ventilație, introduceți cozonacii, nu modificați temperatura.
8.Pentru frământat manual procesul este următorul: cu drojdie uscata ce nu necesita dizolvare (scrie pe ambalaj ), faina se amesteca cu ea, se face in mijloc "o groapă", se adaugă restul ingredientelor și se incepe framantarea, in mod normal ar trebui sa dureze 15-20 de minute (știu e dificil dar merita din plin).
Daca se folosește drojdie proaspătă aceasta va fi adăugată ultima data după dizolvare.
9.ATENTIE CAND ADAUGATI SAREA, IN CONTACT DIRECT CU DROJDIA, O VA "UCIDE".
10.Folositi întotdeauna faina 000 sau specială pentru cozonac.
11.NU DIZOLVATI DROJDIA IN LICHID FIERBINTE SAU RECE, NEVER EVER,e compromisă. CALD=IDEAL.
12.Dupa 20 de minute scoateți vasul cu apa.
13.Aluatul de cozonac NU SE INTINDE CU SUCITORUL, NEVER.
Va rog sa respectați rețeta întocmai.
Toate ingredientele vor fi la temperatura camerei, faina cernuta de doua ori.
Respectând toate acestea,veți avea rezultatul din imagine.
Atașez rețetă
Ingrediente 2 cozonaci:
- 200 ml lapte călduț
- 150 gr de zahăr
- 1 ou+5 galbenuse
- 1 iaurt (150gr grecesc sau napolact smântânos sau 1 smântână cu 20% grasime
- 1 praf de sare
- 100 ml ulei
- 70 ml borș cald (am folosit borș cu scorțișoară)
- 100 gr de unt la temperatura camerei
- coaja de la 1 lămâie mare sau 2 lămâi mici
- 820 gr faina pentru cozonac
- 50 gr drojdie proaspătă, dizolvata ca aici (sau 2 pliculețe drojdie uscata ce nu necesita dizolvare)
- coaja de la o portocala
- 1 pastaie vanilie
Mod de preparare:
In
cuva mașinii, in ordinea lichide+solide, cu mențiunea că ouăle se vor
mixa cu zaharul până își dublează volumul, program frământare dospire.
După
ce termină de frământat am mai lăsat 10 minute, apoi am scos aluatul intr-un vas mare și l-am lăsat să dospească 40 minute (daca vasul permite).
Împărțit coca in 4 bucăți egale, umplutura la alegere.
Compoziția pentru umplutura merge atât la cornuri cat și la covrigi sau ce mai vreți voi.
Pentru aceasta
- am topit pe baie de aburi 100 ml smântână lichida (sau smântână pt frișcă)
- 200 de gr ciocolata la alegerea voastră
- după care am adăugat 2 linguri pline de unt arahide
Pentru cealalat cozonac, am uns foile cu unt la temperatura camerei și am presărat scorțișoară (cat doriți).
Se pun in tăvi, se ung cu ou bătut, se așteaptă dospirea încă 25 minute apoi sosul de jur-împrejur, nu exagerati cu el.
Se coc la 160 de grade C, coacere sus jos fara ventilație până se rumenesc bine, treapta 2 de jos in sus.
Comentarii
Trimiteți un comentariu