Paine cu seminte si lapte de canepa
Pentru paine am dat copy/paste, reteta este pe grup, doar ca am injumatatit cantitatile de data asta si am lucrat cu masa si mainile infainate pentru a realiza impletitura, nu e musai impletita.
Aceasta este reteta pentru paine cu cartofi albi si faina alba:
Ingrediente paine cu cartofi:
- 1 kg faina tip 650
- 25 gr drojdie proaspata
- 2 lingurite sare
- 1 lingurita zahar pentru activare drojdie
- 500 gr cartofi fiert
- 350 ml lapte ovaz - am inlocuit cu canepa
- 50 ml ulei masline
- 3 linguri seminte chia macinate
Pentru uns:
- vegetal+ ulei
- galbenus+ lapte vegetal
Mod de preparare:
Cartofii se curata, se fierb in apa cu 1 lingurita sare, se scurg de apa, se mixeaza/blendeaza impreuna cu 350 ml lapte ovaz cat mai bine posibil, se lasa la racit.
Drojdia se va dizolva impreuna cu 4 linguri cu lapte vegetal+1 lingurita zahar, acoperit 10 minute.
Faina se cerne, se amesteca cu 1 lingurita sare, se adauga drojdia activata, piureul de cartofi, semintele macinate si se framanta, se toarna uleiul treptat, se continua framantarea pentru 15 minute, ( trantiti aluatul de vas).
Rezulta un aluat fraged, fin, lipicios ce se transfera intr un vas uns cu ulei, se acopera si se lasa la dospit 1h, intr- un loc cald.
Dupa care cu mainile unse se modeleaza in forma tavii in care se va coace ( aceasta din urma tapetata cu hartie de copt), eu am folosit de tort.
Inca 20 minute la dospit se unge dupa preferinte, se presara seminte de canepa.
Se va coace cu vas apa dedesubt astfel:
- 230 grade C primele 15 minute
- 180 grade C alte 20 minute
NU SE DESCHIDE USA CUPTORULUI IN PRIMELE 20'.
Evident in functie de cuptor urmariti sa nu se arda.
O paine extraordinara!
Cartofii se pot inlocui cu linte rosie.
Din acest aluat se mai pot face cornuri, gogosi, turte, pizza.
Comentarii
Trimiteți un comentariu