Cozonac framantat cu smantana si lapte - tips & tricks
Vin cu informații extrem de importante , atașez si secțiunea.
1.pentru prima data am copt cu vas apa dedesubt,ATENTIE NU SUB FOAIA DE COPT.
2.drojdia proaspătă se decongelează lent (adică peste noapte in frigider apoi se scoate sa ajungă la temperatura camerei.
3.NU SE FOLOSESTE DROJDIE NEDIZOLVATA.TOTAL ERONAT IN ORICE ATI FOLOSI-O.
4.framantat cu o parte smântână grasă (30%)o parte lapte.
5.framantat la mașină, dospit in vas mare uns cu ulei atât el cât și aluatul apoi folie plastic astfel încât să nu ajungă aer la el.Folia se va dezlipi extrem de ușor și aluatul va avea o pelicula fina nu uscata.
6.l-am făcut simplu doar cu stafide hidratate in prealabil în suc portocale și scurse bine,adăugate când mașina "a anunțat".
7.NU scoateți cozonacul imediat din tava,fiind atât de crescut tinde să se prăbușească.Lasati 10 min,apoi cu tot cu hârtie de copt îl așezați pe o parte apoi pe cealaltă.(vezi poza).
8.Cuptor preîncălzit la 200 de grade,vasul cu apa introdus când porniți cuptorul.Coborati ulterior la 160,coacere sus-jos fara ventilație,introduceți cozonacii,nu modificați temperatura.
9.Pentru frământat manual procesul este următorul:cu drojdie uscata ce nu necesita dizolvare(scrie pe ambalaj)faina se amesteca cu ea,se face in mijloc "o groapă"se adaugă restul ingredientelor și se incepe framantarea,in mod normal ar trebui sa dureze 15-20 de minute (știu e dificil dar merita din plin).
Daca se folosește drojdie proaspătă aceasta va fi adăugată ultima data după dizolvare.
10.ATENTIE CAND ADAUGATI SAREA,IN CONTACT DIRECT CU DROJDIA,O VA "UCIDE".
11.Folositi întotdeauna faina 000 sau specială pentru cozonac.
12.NU DIZOLVATI DROJDIA IN LICHID FIERBINTE SAU RECE,NEVER EVER, e compromisă.CALD=IDEAL.
13.Dupa 20 de minute scoateți vasul cu apa.
14.Aluatul de cozonac NU SE INTINDE CU SUCITORUL,NEVER.
Va rog sa respectați rețeta întocmai.Toate ingredientele vor fi la temperatura camerei,faina cernuta de doua ori.
Respectând toate acestea, veți avea rezultatul din imagine.
Atașez rețeta.
Ingrediente 2 cozonaci:
- 200 ml lapte călduț
- 150 gr de zahăr
- 1 ou+5 galbenuse
- 1 iaurt (150 Gr grecesc sau napolact smântânos sau 1 smântână cu 20% grasime
- 1 praf de sare
- 100 ml ulei
- 70 ml borș cald (am folosit borș cu scorțișoară)
- 100 gr de unt la temperatura camerei
- coaja de la 1 lămâie mare sau 2 lămâi mici
- 820 gr faina pentru cozonac
- 50 gr drojdie proaspătă dizolvata ca aici (sau 2 pliculețe drojdie uscata ce nu necesita dizolvare)
- coaja de la o portocala
- 1 pastaie vanilie
Pentru "sos":
- fresh portocale(2 bucăți)
- 100-150 ml lapte cald
- 1 păstaie vanilie
- 50gr zahar pudra
In cuva mașinii, in ordinea lichide+solide, cu mențiunea că ouăle se vor mixa cu zaharul până își dublează volumul, program frământare dospire.
După ce a terminat de frământat am mai lăsat 10 minute, apoi am scos aluatul intr-un vas mare și l-am lăsat să dospească 40 minute (daca vasul permite)
Împărțiti coca in 4 bucăți egale, cu mplutura la alegere.
Se pun in tăvi se ung cu ou bătut, se așteaptă dospirea încă 25 minute, apoi sosul de jur-împrejur, nu exagerati cu el.
Se coc la 160 de grade coacere sus jos fara ventilație până se rumenesc bine, treapta 2 de jos in sus.
Comentarii
Trimiteți un comentariu