TORT de orez cu lapte cocos si ananas, fara LV, OU si gluten
TORT
de orez cu lapte cocos si ananas,blat biscuiti si ciocolata,jeleu din
fructe de padure, fulgi de migdale ,un altfel de tort, o explozie de
arome, cremos, dulce-acrisor, fara LV, OU si gluten( acolo unde este
cazul).
Mentionez urmatoarele aspecte foarte importante:
-NU folositi fruct proaspat de ananas (contine o enzime ce distruge gelatina), ci doar din compot sau conserva.
-Laptele de cocos sa fie concentrat, respectiv 350 gr fulgi la 1 l apa.
Asadar:
Ingrediente blat:
- 250 gr biscuiti cu sau fara gluten( eu am folosit digestivi cu ananas si portocala)
- 100 gr/ ml ulei cocos SAU margarina vegana bio
- 150 gr ciocolata neagra
Ingrediente orez cu lapte:
- 1 litru lapte cocos
- 250 gr orez ( bob mare Scotti eu)
- 1 varf cutit cu sare
- 1 lingurita coaja portocala/lamaie bio
- 1 pastaie vanilie ( folosim extractul)
- 150 gr zahar brut
- 4 linguri fulgi de cocos
- 1 cutie mare ananas bucati ( Dole fara zahar eu)
- 10 gr gelatina foi ( 6 buc)
Aici puteti opta si pentru piersici, visine, cirese (tot din compot)
Ingrediente jeleu:
- 300 gr fructe de padure congelate sau (zmeura, afine, capsuni)
- 1 plic zahar vanilat
- 5 gr gelatina (4 foi cel mai sigur)
- 60 ml apa
Ornat:
- fulgi de cocos
- fulgi migdale
Mod de preparare blat:
Biscuitii
se zdrobesc/maruntesc bine intr-un castron, peste ei se adauga uleiul de
cocos/ margarina si ciocolata topite la bain-marie impreuna, se
omogenizeaza bine si se pun in tava de tort( presati)
Mod de preparare orez cu lapte:
Laptele
impreuna cu: orezul, coaja de portocala, extractul de
vanilie, zaharul, fulgii de cocos si sarea se pun la fiert pana cand orezul
este gata ( fiert nu terci -a se folosi vas cu " fund gros" sau MC, SlowCooker), amestecati
des evitand lipirea.
Cand orezul este gata se opreste focul si se adauga
cele 10 gr gelatina ce in prealabil au fost inmuiate in apa rece 5
minute si stoarse), se amesteca incet pana la dizolvarea completa a
acesteia, se lasa la racit dupa care adaugam bucatile de ananas (scurse
de lichid), se amesteca incet sa nu se zdrobeasca.
Masa de orez va fi
turnata peste blatul de biscuiti. Dam la rece din nou.
Mod de preparare jeleu:
Intr-un vas se pun pe foc fructele cu apa, zaharul, se lasa sa fiarba 20
minute, dupa care se blendeaza totul.
Se trece printr-o sita deasa (nu am
dorit samburii pe tort:))) ,se adauga gelatina( 5 gr, lasata in prealabil
in apa rece 5 minute si stoarsa (rapid operatia caci lichidul trebuie sa fie
inca fierbinte pentru dizolvarea gelatinei), se lasa la racit apoi se adauga peste
masa de orez.
Se intinde uniform, se orneaza dupa bunul plac, la rece 2-3
ore.
A NU SE SCOATE INELUL TAVII DE TORT PANA CE NU S A INCHEGAT INCLUSIV
JELEUL. Enjoy.Merita efortul.
Comentarii
Trimiteți un comentariu